Veelgestelde vragen

Hier vindt u de voorwaarden voor het inschrijven voor zonnepanelen van Het Zon Effect.

a) Het Zon Effect: samenwerking tussen ZMf (gevestigd Kousteensedijk 7, 4331 JE te Middelburg) en Zeeuwind (gevestigd Edisonweg 53F, 4382 NV te Vlissingen). Doel: meer zonne-energie in Zeeland. Om dit te kunnen bereiken organiseren zij onder andere een aantal informatiebijeenkomsten over zonnepanelen en een collectieve inkoop van zonnepanelen. Het Zon Effect is nadrukkelijk geen verkopende partij en draagt naast het beschikbaar stellen van haar website voor het inschrijven voor de panelen geen verdere verantwoordelijkheid rondom het verkoopproces.
b) Leverancier: Saman Groep, gevestigd Gouwepoort 1, 4301 RZ Zierikzee. Saman Groep is verantwoordelijk voor het gehele verkoopproces.
c) Deelnemer: Een natuurlijke persoon die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en die meedoet aan de gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen van Het Zon Effect. Dit kan op twee manieren: middels een aanvraag voor een offertebezoek met een offerte, gevolgd door een bestelling voor een all-in pakket. Of middels een bestelling van een doe-het-zelf pakket aangeboden door de leveranciers.
d) Inschrijven: het  aanvragen van meer informatie bij de leverancier kan via de website of een bestelling van een doe-het-zelf pakket rechtstreeks bij de leverancier. Wegens succes is de actieperiode van Het Zon Effect verlengd. U kunt zich inschrijven tot en met 2 juni 2018. Verenigingen of stichtingen met maatschappelijk nut kunnen maximaal twee opeenvolgende jaren zonnepanelen winnen via de wedstrijd 'Zet je Vereniging in het Zonnetje'.
e) Op de hoogte blijven: een deelnemer kan zich aanmelden voor nieuwsbrief om zo op de hoogte te worden gehouden van de resultaten van het project Het Zon Effect en andere relevante nieuwszaken rondom zonne-energie. Uiteraard is er altijd de mogelijkheid u hier voor af te melden.
f) Koopcontract: U sluit het uiteindelijke koopcontract af met de Leverancier.
g) Aansprakelijkheid: Het Zon Effect stelt al het mogelijke in het werk om de actualiteit en juistheid van de door ons verstrekte informatie en bemiddeling te waarborgen. Het Zon Effect kan echter geen verantwoordelijkheid nemen voor de gegeven informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ZMf
Bezoekadres
Kousteensedijk 7
4331 JE Middelburg
0118 654180
E-mail: info@zmf.nl
Website: www.zmf.nl
Contactpersoon: Melissa Ernst 0118 654180, mernst@zmf.nl

Zeeuwind
Bezoekadres
Edisonweg 53F
4382NV Vlissingen
0118 474187
Postadres: Postbus 5054
4380 KB Vlissingen
E-mail: mbrandes@zeeuwind.nl
Website: www.zeeuwind.nl
Contactpersoon: Marjan Brandes

Saman Groep
Bezoekadres
Gouwepoort 1
4301 RZ Zierikzee
0111 412 647
E-mail: info@samangroep.nl 
Website: http://www.samangroep.nl

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar sommige daken komen om bouwkundige redenen niet in aanmerking voor zonnepanelen. Dat zijn:

 • (Kunststof) rieten daken;
 • Platte daken met sedum;
 • Schuine daken met golfplaten en schuine daken van mastiek;
 • Bitumen dak met een hellingshoek groter dan 5°
 • Leien, PVC, fels en damwand daken;
 • Daken met rondingen, shingles en steeldeckpanelen;
 • Daken met zachte isolatie;
 • Daken die asbest bevatten en in slechte staat zijn.

Het maakt niet uit of je een schuin of een plat dak hebt.

Het ene dak is geschikter dan het ander als het gaat om energieopbrengst. Simpel gezegd: zonnepanelen hebben zo veel mogelijk zonlicht nodig, en elke vorm van schaduw kan de opbrengst van elektriciteit (flink) terugschroeven.

*Wordt het dak beschaduwd door hoge bomen, gebouwen of andere obstakels?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Wanneer de hoeveelheid licht beperkt wordt doordat bijvoorbeeld een boom vaak (een deel) van de installatie in de schaduw zet, dan zal de hoeveelheid opgewekte elektriciteit flink teruglopen.

*Wat is de oriëntatie van je dak?

Een zonnepaneel dat ongeveer op het zuiden staat, genereert de meeste elektriciteit. In de praktijk zijn daken die richting het oosten of westen liggen ook geen probleem. Verdere afwijking (dus meer richting het noorden) zal de efficiëntie van de installatie klein maken.

*Wat is de helling van het dak?

De zon in Nederland staat nooit recht boven ons, zelfs niet in de zomer. Om de hoeveelheid opgevangen zonlicht te maximaliseren, is het daarom beter om zonnepanelen schuin te plaatsen. De optimale hellingshoek is 35°, al is een hoek tussen de 20 en 60 graden meestal geen probleem.

Een plat dak kan natuurlijk, alleen zullen de panelen schuin (in de juiste hoek) en verder uit elkaar geplaatst worden. Dit voorkomt dat de panelen in elkaars schaduw komen te staan.

Deze specifieke vragen geven een indicatie van de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen. Deze factoren samen bepalen voor een groot deel de opbrengst van de zonnepanelen. Hoe beter je dak voldoet, hoe meer elektriciteit je opwekt, hoe meer geld het oplevert!

Als je vereniging in een monumentaal pand zit of in een beschermd dorps- of stadsgezicht ligt dan geldt dat je een omgevingsvergunning van de gemeente nodig hebt. Of je toestemming krijgt, hangt vaak samen met de plek waar de panelen komen. Als de panelen aan de straatkant niet zichtbaar zijn, zijn er dikwijls wel mogelijkheden. Hoe hiermee om wordt gegaan verschilt per gemeente.

Het definitieve koopcontract sluit u af met de leverancier, dat is dus Saman Groep uit Zierikzee.

Saman Groep uit Zierikzee.

De actieperiode loop van 6 april 2018 tot en met 28 juni 2019.

De leverancier regelt gratis uw BTW teruggave.

Zie hier het aanbod van Het Zon Effect 2019.
Voor alle mogelijke pakketen kijk op www.samangroep.nl/zonnepanelen
Voor het aanvragen van een offerte / bezoek aan huis, klik hier.

Ja dat kan. Uw financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

Bij nagenoeg alle verzekeraars vallen de panelen en omvormer onder de opstalverzekering. Wel moet u dit melden, waarschijnlijk betaalt u slechts enkele euro’s meer. Neem contact op met de verzekeraar waar u uw woonhuis hebt verzekerd.

Een digitale 1 of 2 telwerkenmeter kan geen teruggeleverde elektriciteit registreren en moet worden vervangen door uw netwerkbeheerder. Neem hiervoor contact op met uw netwerkbeheerder. In Zeeland is dat Enduris, tel. 0113 741100 of kijk op www.enduris.nl.
Een draaischijfmeter of een 4 telwerkenmeter hoeft u niet te laten vervangen.
Het is belangrijk uw elektriciteitsbedrijf en uw netwerkbeheerder te informeren dat u zonnepanelen gaat nemen. Zij moeten er dan voor zorgen dat u stroom terug kan leveren en dat ze dat gaan vergoeden.

De terugverdientijd is sterk afhankelijk van uw energieverbruik en ook van het door u uitgekozen pakket. Per pakket kunt u zien wat de geschatte terugverdientijd is.
Voor meer informatie, kunt u de flyer raadplegen of een adviseur van SAMAN Groep.

Het Zon Effect verbindt mensen met dezelfde wens: zonnepanelen aanschaffen. Door het afnemen van een groot volume heeft Het Zon Effect een voordelige prijs kunnen bedingen bij de leverancier.

Maatwerk is geen probleem. Maatwerk kan geleverd worden bij zowel de all-in pakketten als de doe-het-zelf pakketten.
Wanneer u kiest voor een all-in-pakket dan kunt u andere opties, bijvoorbeeld een andere aantal panelen of zwarte panelen, bespreken tijdens het offertebezoek met de leverancier.
Wanneer u kiest voor een doe-het-zelf pakket, dan kunt u tijdens uw online bestelling aangeven wat u productkeuze is. Bij afrekening krijgt u 10% korting op de totaalprijs.

Er zijn vier type panelen:

 • Blauwe poly JA Solar panelen: 10 jaar garantie, 270 Wattpiek en de afmeting is 1650 x 991 x 40 mm (L x B x H)
 • Zwarte mono panlene JA Solar: 12 jaar garantie, 300 Wattpiek en de afmeting is 1650 x 991 x 40 mm (L x B x H)
 • Sunpowwer panelen E20: 25 jaar garantie, 327 Wattpiek en de afmeting is 1559 x 1046 x 46 mm (L x B x H)
 • Sunpowwer panelen X21: 25 jaar garantie, 335 Wattpiek en de afmeting is 1559 x 1046 x 46 mm (L x B x H)

Deze panelen voldoen aan alle kwaliteitseisen. Op alle panelen zit 10% korting.

Het merk van de omvormers zijn Omnik en SolarEdge. Op de Omnik zit standaard 10 jaar garantie en bij SolarEdge 12 jaar garantie. 

Voor de meest actuele informatie kijk op www.samangroep.nl/zonnepanelen

De garantie verschilt per paneel en omvormer:

 • Blauwe poly JA Solar panelen: 10 jaar garantie, 270 Wattpiek en de afmeting is 1650 x 991 x 40 mm (L x B x H)
 • Zwarte mono panlene JA Solar: 12 jaar garantie, 300 Wattpiek en de afmeting is 1650 x 991 x 40 mm (L x B x H)
 • Sunpowwer panelen E20: 25 jaar garantie, 327 Wattpiek en de afmeting is 1559 x 1046 x 46 mm (L x B x H)
 • Sunpowwer panelen X21: 25 jaar garantie, 335 Wattpiek en de afmeting is 1559 x 1046 x 46 mm (L x B x H)

Het merk van de omvormers zijn Omnik en SolarEdge. Op de Omnik zit standaard 10 jaar garantie en bij SolarEdge 12 jaar garantie.
 
Naast productgarantie biedt SAMAN Groep opbrengstgarantie. Deze unieke opbrengstgarantie biedt u nog meer zekerheid. Indien uw systeem minder presteert dan in de offerte vermeld, zal SAMAN Groep aanvullende panelen plaatsen, indien mogelijk. Mocht dit niet mogelijk zijn, zullen zij een vergoeding uitkeren binnen de eerste periode van 10 jaar na realisatie op basis van de huidige stroomprijs. Voor meer informatie kijk op www.samangroep.nl/zonnepanelen 

Bij een doe-het-zelf (DHZ) pakket krijgt u de panelen, omvormer, bevestiging en bekabeling, maar u moet deze zelf installeren.
Bij een all-in pakket wordt het complete systeem inclusief extra groep in de meterkast werkend opgeleverd.

In principe is het plaatsen van zonnepanelen op het dak vergunningsvrij. Er zijn echter twee uitzonderingen, namelijk als het gaat om ‘beschermd stads/dorpsgezicht’ en als het gaat om een monument. Dan is een bouwvergunning noodzakelijk.
Het plaatsen van zonnepanelen in uw eigen tuin of (akker) land is niet vergunningsvrij.

Er is op dit moment geen landelijke subsidieregeling. Wel kunt u als particulier nu ook uw btw terugvragen, dat scheelt 21%. De leverancier regelt gratis uw btw-teruggave.
Sommige gemeentes bieden nog wel een subsidiemogelijkheid, informeer bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden.

Ontwerp & realisatie: Nilsson | Privacyverklaring