Zonnepanelen op eigen dak

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zonne-energie is schoon en zonlicht is er genoeg, zeker in Zeeland. In onze provincie schijnt de zon 8% meer dan in de rest van Nederland. Met zonnepanelen kunt u zelf zonne-energie opwekken. Deze energie gebruikt u direct voor uw elektrische apparaten thuis. Zo heeft u elke maand een lage energierekening. Zonnepanelen op eigen dak leveren een financieel rendement van meer dan 10% en een behoorlijke CO2 besparing.

Werking
Als er op een zonnepaneel veel licht valt, ontstaat een gelijkstroom. Deze gelijkspanning wordt door een omvormer omgezet in 230V wisselspanning. De omvormer is aangesloten op een zekeringautomaat in de groepenkast.

Elektriciteit leveren
Zonnepanelen leveren dus elektriciteit. Elektriciteit die direct gebruikt wordt door bijvoorbeeld een wasmachine of terug geleverd wordt aan het openbare net. Bij terug levering draait een oude meter achteruit. Een slimme meter geeft de terug geleverde elektriciteit aan op een apart telwerk. De elektriciteit die u terug levert, moet door elke energieleverancier verrekend worden met de elektriciteit die u verbruikt heeft. Dit heet salderen. Tot en met 2020 moeten de leveranciers salderen. Er ligt een voorstel dat dit salderen wordt verlengt tot 2023. Daarna zal naar verwachting het salderen gefaseerd worden verminderd.

Ontwerp & realisatie: Nilsson | Privacyverklaring