Meterkast

Tot 600 Wp, dat zijn 2 zonnepanelen, mag de bijbehorende omvormer direct op een wandcontactdoos worden aangesloten. Bij een vermogen van meer dan 600 Wp moet de  omvormer worden aangesloten op een aparte groep, zekeringautomaat.  Het  leggen van een 3 x 2,5mm2 kabel en plaatsen van een extra groep kost ongeveer € 250,00. Dat is best veel maar daar is een goede reden voor:

De bedrading in woonhuizen is uitgelegd voor ongeveer 20 ampere. De zekeringen zijn ook 16 ampere. Als er een grote stroom loopt, door een kortsluiting of een defect,  zal de bedrading warm worden. Als de stroom 16 ampère wordt schakelt de zekeringautomaat of stop uit. Hierdoor wordt de bedrading niet te warm. Als een zonnestroomsysteem direct wordt aangesloten op een bestaande groep, dan is het mogelijk dat bij een kortsluiting of defect een deel van de stroom van de groepenkast en een deel van de zonnestroomsytsteem komt. Hierdoor wordt de bedrading  veel te warm tot zelfs brand aan toe. Uiteraard moet dit voorkomen worden.

Zoek zelf naar een goede manier om de kabel van de omvormer naar de groepenkast te leggen. Dat kan soms door een lose buis, soms langs buiten, door een bestaande koker of geboord worden.
  

Ontwerp & realisatie: Nilsson | Privacyverklaring