Bevestiging

Bevestiging is uiteraard afhankelijk van het dak:

Platdak

Bij platte daken zijn er 2 soorten bevestiging:

 • Een  montagesysteem per paneel
  In veel uitvoeringen te verkrijgen. Meestal een eenvoudig in elkaar te zetten constructie die met ballast verzwaart wordt. Ze staan dus los op rubberstrips op het dak.
  Een bekende Nederlands merk is Flatfix. zie www.clickfit.nl/nl/clickfit-flatfix-montagesystemen/flatfix-montage-systemen
 • Een zonneschans voor meerdere panelen
  Hierbij worden meerdere panelen in één vlak op één systeem gemonteerd. De meeste systemen zijn op maat gemaakt, en kosten ongeveer € 50 per paneel. Het voordeel is dat het beschikbare dakoppervlak optimaal benut wordt. Dus bij kleine daken zeker het overwegen waard.

Op een platdak worden zonnepanelen landscape geplaatst. Alleen in bijzondere omstandigheden en tegen meerkosten kunnen panelen ook portrait geplaatst worden.

Schuindak

Bij een schuindak worden steunen op het dak geplaatst. Op deze steunen komt 2 maal een aluminium rail gemonteerd. Op de horizon geplaatste rails worden de panelen geplaatst. Normaliter worden de panelen portrait geplaatst.

Er zijn 2 systemen:

 • Bevestigd onder de pannen
  Deze steunen worden meestal op een op het dak geschroefde plak tussen de panlatten geschroefd. Vaak zijn deze steunen van RVS.
 • Bevestigd op de pannen en panlatten
  De steunen worden over de pannen en de panlaten geschoven. Op de steun komt het gewicht van de bovengelegen pan. Het is een eenvoudig en snel systeem van aluminium.
  Een bekende Nederlandse fabrikant is Clikfit.
  Zie: www.clickfit.nl/nl/clickfit-flatfix-montagesystemen/flatfix-montage-systemen/

Op een schuindak kunnen zonnepanelen zowel portrait (vertikaal en standaard) als landscape (horizontaal) geplaatst worden. 

Ontwerp & realisatie: Nilsson | Privacyverklaring